Αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και δεν μπορούσαμε ούτε να τις φανταστούμε!

 

Κάθε εποχή έχει τις δικές της τάσεις, στη μόδα, στο φαγητό, στα αυτοκίνητα…και φυσικά η τεχνολογία δε θα μπορούσε παρά να έχει τις πιο εντυπωσιακές και πομπώδης αλλαγές καθώς τα χρόνια περνάνε. Από tablet, voice assistant αυτοκινήτων, touch screens, smart phones…σε υπολογιστές που μυρίζουν, λάστιχα με 5G συνδεσιμότητα, αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί, και ποιος ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον.

 

 

Λάστιχα αυτοκινήτων με συνδεσιμότητα 5G από την Pirelli

 

Μια από αυτές τις απίστευτες κι όμως αληθινές καινοτομίες, ανακοίνωσε η Pirelli με τα υπερτεχνολογικά λάστιχα που θα συνδέονται με 5G, και το όνομα αυτών Cyber Tires. Μια νέα εποχή δυνατοτήτων ξεκινάει στο πεδίο του Internet of Things, εφόσον τα οχήματα θα καλούνται να επικοινωνούν μεταξύ τους και με μια σειρά από υποδομές, που θα συναντήσουμε στις πόλεις του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.

 

 

Στο εσωτερικό των εξωπραγματικών αυτών ελαστικών, θα υπάρχει ένας ειδικός αισθητήρας, ένας δίσκος που θα είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του ελαστικού με τους άλλους δέκτες, καθώς και ένας μικροεπεξεργαστής.

 

 

Οι μεταβλητές που θα μετριούνται θα είναι η πίεση του ελαστικού και οι συνθήκες του δρόμου, για καλύτερη πληροφόρηση του οδηγού σε συνεργασία με την κεντρική επεξεργαστική μονάδα του αυτοκινήτου.

 

 

 

 

Υπολογιστές με όσφρηση από την Intel

 

Με την ανακοίνωση της intel για υπολογιστές που μπορούν να αναγνωρίζουν μυρωδιές, αναρωτιόμαστε αν η τεχνολογία πλέον τείνει να εξανθρωπιστεί τόσο, σε βαθμό που πλέον δεν μας διαχωρίζει κάτι παρά μόνο τα καλώδια. Κι όμως από αυτές τις απίστευτές ειδήσεις που ακούς και δεν πιστεύεις είναι η τεχνολογία που αναπτύσσει η intel ώστε να μπορεί ένας υπολογιστής με Τεχνητή Νοημοσύνη να αναγνωρίζει με ειδικούς αισθητήρες μυρωδιές.

 

Ένας ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος βασίζεται σε βιολογικά σήματα, αναπτύχθηκε στο πρώτο νευρομορφικό chip για να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης ώστε να αναλαμβάνει κάποιος δράση όταν καίγεται ένα φαγητό στο φούρνο ή όταν υπάρχει καπνός από φωτιά σε ένα δωμάτιο.

 

 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που μιμείται την δομή και τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Τα νευρομορφικά chips είναι εν δύναμη προσπάθειες της Πληροφορικής και της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, να δημιουργήσουν διαδικασίες που μοιάζουν με εκείνες που εκτελεί ένας εγκέφαλος ζώου ή και ανθρώπου.