Επιστροφή στο Μέλλον (μέρος Β)

«Αν δεν είσαι πάνω στο κύμα ( της τεχνολογίας και της αγοράς) τότε είσαι από κάτω…»

 

Έτσι τελείωνε το προηγούμενο σημείωμα με την «υπόσχεση» ότι συνεχίζεται ...

 

Και η ιστορία της τεχνολογίας αυτό δείχνει . Ότι δεν σταματάει . Και συνεχίζεται !

 

Λίγο μετά το ξεκίνημα της δεύτερης χιλιετίας , και αφού είχαμε «σωθεί» από τον Αρμαγεδώνα του Υ2Κ bug , δηλαδή της τεράστιας φοβίας με τα προγράμματα των παλιών υπολογιστών , και ειδικά των υπολογιστών των 70’s και 80´s που θα διάβαζαν το 1/1/2000 σαν 1/1/1900 (!! )και θα μπλόκαραν τα πάντα (!), τα trends ήταν να πάμε στο web και ότι όλα θα γίνονται από εκεί . Δηλαδή ,υπήρχε σχολή σκέψης που υποστήριζε ότι η μέχρι το 2005 , το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είχε υποσκελίσει το πραγματικό εμπόριο ... Δισεκατομυρια επενδύσεις , που κατέληξαν στο .COM bubble, δηλαδή σε άλλη μια φούσκα ...

 

Ακολούθησε η περίοδος του massive networking και του virtualization , ενώ η πιο σημαντική new entry τεχνολογία , σε επίπεδο μαζικής χρήσης , έρχεται με το Apple IPOD για να ακούς μουσική να βλέπεις video και να τραβάς φωτογραφίες με ένα μικρό και εύχρηστο device τσέπης , και λίγο αργότερα με την εμφάνιση του IPhone, που έφτιαξε μια εντελώς νέα κατηγορία «έξυπνων» συσκευών επικοινωνίας  . Η ταμπλέτα που ήλθε λίγο πριν τον Πάσχα του 2010 , με τις γνωστές ουρές έξω από το flagship store της Apple στην γωνία της 5ης λεωφόρου και Central Park , στην Νέα Υόρκη , τον εμβληματικό διάφανο «κύβο», συμπλήρωσε το puzzle.

 

Μετά ήλθε η κρίση της Liehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και η παγκόσμια οικονομία βούλιαξε για μια 3 ετια και η Ελλάδα για 10 χρόνια .

 

Όμως η τεχνολογια δεν σταμάτησε , άλλαξε λίγο μορφή και ένα νέο κύμα αρχίζει από τις αρχές της 10ετιας του 2010  να παίρνει σάρκα και οστά . Το Cloud.

 

Η λογική του decentralized computing που δημιουργήθηκε στα 70´s και επικράτησε στα 80´s , άρχισε να χάνει έδαφος κάτω από την λογική των νέων κεντρικών διατάξεων (centralized computing ) όπου η υπολογιστική ισχύς και οι εφαρμογές παρέχονται με ένοικο από κάποιο κεντρικοί super server ( σημερα cloud διατάξεις ) . Κάτι που σαν μεθοδολογία μας γυρίζει στο 50 και 60, όταν η UNIVAC και η ΙΒΜ δεν πουλούσαν τα mainframes , αλλά τα «νοικιαζαν»... Μαζί με τις εφαρμογές ! ( Σας θυμίζει κάτι;)

 

 

Παράλληλα , νέα επιτεύγματα όπως η ταχύτητα των δικτύων , σταθερών και ασύρματων, τα bitcoins , το blockchain , τα analytics , τα robotics, οι κβαντικοί υπολογιστές , τεχνητή νοημοσύνη και ευφυΐα , είναι εδώ για να αλλάξουν , όχι την αγορά , αλλά την κοινωνία .

 

 

Και η αλλαγή αυτή δεν είναι τόσο απλή για να την παρακολουθήσεις. Αν κάποτε ξεκίναγε μια επιχείρηση με μια παρέα πιτσιρικάδων techno freaks, σήμερα το βάθος της γνώσης που απαιτείται και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός κάνουν το εγχείρημα, πολύ δύσκολο. Ειδικά δε αν είσαι στην Ελλάδα του σήμερα ...

 

Έτσι λοιπόν καλούμαστε να απαντήσουμε στο τι θα ζητάει η αγορά στα επόμενα 10 χρόνια και πως αυτή την ζήτηση θα κληθούμε να καλύψουμε .

 

Οι πλέον πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στα επόμενα 10 χρόνια , η πλειοψηφία των σημερινών systems integrators , θα χαθούν και θα αντικατασταθούν από λιγότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις , με πολλά διαφορετικά skills μέσα σε αυτές . Στον αντίποδα , θα υπάρχουν μικρές και πολύ εξειδικευμένες μονάδες ή/και startups που θα λειτουργούν σαν boutique stores , οι οποίες όταν ξεπερνούν ένα μέγεθος θα εξαγοράζονται από κάποιο μεγάλο «μαγαζί».

 

Σίγουρα το περιβάλλον δεν θα ευνοεί την μικρομεσαία μάζα των επιχειρήσεων.

 

Από την άλλη πλευρά οι απαιτήσεις σε τεχνογνωσία και το κόστος απόκτησης και διατήρησης , θα είναι τόσο μεγάλο , που θα είναι αδύνατον να το καλύψει μια επιχείρηση χωρίς ισχυρά resources ( γνώση, κεφαλαία, καινοτομία ) και μερίδιο αγοράς.

 

 

Ως προς την γεωγραφική κάλυψη , η φύση της τεχνολογίας είναι παγκόσμια ( και σε λίγο διαπλανητική με τον «εποικισμό» πλανητών σαν τον Άρη στο τέλος της δεκαετίας του 2030 ) , όποτε η εξωστρέφεια θα είναι η βασική παράμετρος επιβίωσης και επέκτασης .

 

 

Φεύγουμε από τα αυστηρά τοπικά σύνορα και απευθυνόμαστε σε όλο τον πλανήτη.

 

 

Θα τολμούσα να αναφέρω ότι στην τεχνολογία συνυπάρχει ο νόμος του Moore  (Gordon Moore ( γ. 1929) , συνιδρυτής της Intel, Νόμος του Moore,  1965) και η θεωρία του Δαρβίνου     ( Charles Darwin ( 1809-1882) , Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών και της Φυσικής Επιλογής 1838).

 

 

Κάθε δυο χρόνια, διπλασιάζεται η παγκόσμια υπολογιστική ισχύς ( Moore) και παράλληλα θα επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στις τρέχουσες συνθήκες (Δαρβίνος).

 

(Συνεχίζεται)


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.