Τα σχέδια της Toyota να κατασκευάσει μια μίνι πόλη του μέλλοντος!

Πως να είναι άραγε μια φουτουριστική πόλη; Μήπως θα έχει και υδρογόνο για καύσιμο και αυτόνομα οχήματα; Θα υπάρχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων;  «’Εξυπνα» σπίτια και οικιακά ρομπότ;  Πως θα χρησιμοποιηθεί το AI και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε οικιακή χρήση;

 

Θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα γιατί η Toyota ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει στις αρχές του 2021 μια μίνι πόλη πρότυπο με τεχνολογίες του Μέλλοντος. H εταιρεία ανακοίνωσε, στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES 2020 στο Λας Βέγκας, ότι η πόλη αυτή θα αποτελέσει ένα «εργαστήριο» εφαρμογής καινοτομιών, θα είναι πλήρως βιώσιμη ενεργειακά, με κτίρια κυρίως από ξύλο, με ελάχιστο «αποτύπωμα άνθρακα», ευρεία χρήση φωτοβολταϊκών στις στέγες, υδροπονικές καλλιέργειες κ.α.

 

«Καλωσορίζουμε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο που θα ζούμε στο

μέλλον, να αξιοποιήσουν αυτό το μοναδικό ερευνητικό οικοσύστημα και να ενωθούν μαζί

μας για να δημιουργήσουμε ένα ολοένα καλύτερο τρόπο ζωής και κίνησης για όλους»

- Άκιο Τογιόντα, Πρόεδρος Toyota Motor  Πηγή: Newsbeast.gr

 

Με τον αρχικό πληθυσμό να αγγίζει τα 2.000 άτομα, η «Υφασμένη Πόλη» , όπως την έχει ονομάσει η Toyota, θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου αυτοκινήτων που αναμένεται να κλείσει.

 

Ο σχεδιασμός της πόλης θα υλοποιηθεί από τον Δανό αρχιτέκτονα Μπιάρκε Ίνγκελς. Η εταιρεία του οποίου σχεδιάζει υψηλού προφίλ έργα, όπως το Lego House στη Δανία, τα γραφεία της Google στη Σίλικον Βάλεϊ, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2 στη Νέα Υόρκη κ.α.

 


 

Κατά το κόσμο, κι άλλες πόλεις έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

Το Όσλο για να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασε το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

Η Καλασατάμα, στη Φιλανδία, βασίζει την ανάπτυξή της στο Internet of Things, ένα δίκτυο έξυπνα συνδεμένων συσκευών και μηχανημάτων.

 

Η Ματέρα, μια πόλη χτισμένη στο χείλος του γκρεμού στη νότια Ιταλία, θα είναι μια από τις πρώτες πόλεις με 5G στην Ευρώπη.

 

Η Ελλάδα που βρίσκεται όμως στο χάρτη της τεχνολογίας; Με σταθερό βηματισμό, ακολουθεί και η Ελλάδα το digital transformation. Η εφημερίδα Guardian εκθείασε τα Tρίκαλα ως «τον πιο high tech δήμο της Ελλάδας» παρουσιάζοντας τις καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί, όπως τo λεωφορείο χωρίς οδηγό.

 

Στην Αθήνα έχει ήδη μπει σε λειτουργία το σύστημα έξυπνης αποκομιδής και αναμένεται στο άμεσο μέλλον ότι θα διαθέτει έξυπνο οδοφωτισμό, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, να μειώσει τις εκπομπές CΟ2 αλλά και τη φωτορύπανση.

 


 

Χιλιάδες ερωτήματα γεννιούνται όμως όταν γίνεται ένα άλμα από «το παλιό» στο «καινούργιο». Οι κοινωνίες μέχρι σήμερα εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα αλλά σταθερό ρυθμό. Από την εφεύρεση του ηλεκτρικού ρεύματος έως τη δημιουργία αυτόνομων πόλεων, όπως αυτή της Toyota, υπάρχουν αμέτρητα βήματα εξέλιξης. 

 

Σήμερα οι πόλεις λειτουργούν σε γρήγορους ρυθμούς με τη τεχνολογία να καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό στη καθημερινή τους ροή. Ωστόσο, καμία πόλη δεν λειτουργεί εντελώς αυτόνομα ούτε έχει συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ιδού λοιπόν το ερώτημα…Πως η υπερσύγχρονη πόλη της Toyota θα επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν τα συστήματα των δύο αυτών «κόσμων» έχουν αγεφύρωτο χάσμα στην υποστήριξη συστημάτων;

 

Όσα αυτόνομα και να λειτουργεί, όσον αφορά τα συστήματα της, όλες οι υπηρεσίες, αεροδρόμια, καταστήματα κ.λπ. βρίσκονται στον «πραγματικό» κόσμο, έξω από αυτό το οικοσύστημα τεχνολογίας που θα φτιάξει η Toyota. Πως λοιπόν δυο «κόσμοι» με διαφορετικά συστήματα θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να συνυπάρξουν όταν το ένα δεν μπορεί να συγχρονιστεί με το άλλο;

 

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε τεχνολογικό επίτευγμα φέρει και ηθικά διλήμματα. Δημιουργώντας αυτόνομες μηχανές και ρομπότ, η τεχνίτη νοημοσύνη καλείται να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Ωστόσο, δε μπορεί μια μηχανή να αντικαταστήσει την ανθρώπινη κρίση. Ένα αυτοκίνητο είναι άραγε ικανό να πάρει την σωστή απόφαση σε περίπτωση ατυχήματος;

 

Μήπως ο άνθρωπος υπερεκτιμάει την τεχνολογία βραχυπρόθεσμα και την υποτιμάει μακροπρόθεσμα μένοντας ανυπεράσπιστος μπροστά στα επιτεύγματά του;

 

Η Toyota υπόσχεται μια πόλη που θα «παντρεύει» το φυσικό με το ψηφιακό περιβάλλον. Οσονούπω θα δούμε τα αποτελέσματα.

 

Μάθετε περισσότερα:

https://www.newsbeast.gr/technology/arthro/5850570/ces-2020-ta-schedia-tis-toyota-na-kataskeyasei-mia-mini-poli-toy-mellontos

https://www.iefimerida.gr/tehnologia/pos-poleis-toy-kosmoy-elladas-ginontai-exypnes

https://www.tovima.gr/2019/10/26/opinions/ithika-dilimmata-kai-texnologia/

 

#future #smart #city #technology #robot #AI #toyota #cosmosbusinesssystems #futuristic


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.