Τα 3 Πρόσωπα της Τηλεργασίας | CBS


Τα 3 Πρόσωπα της Τηλεργασίας

Μήπως και εσείς εργάζεστε εξ αποστάσεως λόγω κορωνοϊού; Μήπως και εσάς ξαφνικά η εταιρεία σας εμπιστεύτηκε για τηλεργασία ενώ μέχρι πρότινος δεν την υποστήριζαν;

 

Η τηλεργασία είναι το μοναδικό όπλο των επιχειρήσεων για να συνεχίσουν την λειτουργία τους την περίοδο του κορωνοϊού. Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί αυτό δεν είχε εφαρμογή ως τώρα. Ίσως γιατί στην τηλεργασία η κάθε πλευρά έβλεπε και ένα άλλο «πρόσωπο». Κάθε πρόσωπο καθρεφτίζει και έναν παράγοντα, τον επιχειρησιακό, ψυχολογικό και τέλος τον πολιτισμικό.

 

Πως αυτοί οι παράγοντες επηρέαζαν ως σήμερα την τηλεργασία αλλά και εμάς κατ’ επέκταση;

 

 

Επιχειρησιακά

 

Στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είχαν «κακή φήμη». Οι εργοδότες πίστευαν ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι θα αποσπώνται πολύ εύκολα και οι ανώτεροι τους δεν θα μπορούσαν να τους επιβλέπουν στενά και άμεσα. Οι εταιρείες συχνά δίσταζαν στο ζήτημα «ελεύθερο ωράριο» και φοβούνταν ότι η απόδοση των υπαλλήλων τους θα πέσει αν δεν ελέγχονται συχνά και από κοντά.

 

Βάσει μιας έρευνας από το Buffer, για την τηλεργασία, το 75% των remote workers δηλώνουν πως οι εργοδότες τους δεν τους πληρώνουν το internet. Οι περισσότεροι εργοδότες έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την τηλεργασία γι’ αυτό και τα αποτελέσματα που βλέπουν στους υπαλλήλους τους είναι ανάμεικτα. Το 44% των εταιρειών δεν αφήνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν εξ αποστάσεως καθόλου.

 

Χάρη στη τεχνολογία η τηλεργασία άλλαξε μορφή και δομή και όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο επιλέγουν πλέον οι υπάλληλοι τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες προ κορωνοϊού, αντιμετώπιζαν θέματα εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους τους, και δεν είχαν καν επενδύσει στην τεχνολογία ώστε να έχουν τις υπηρεσίες ή και τα «εργαλεία» που στηρίζουν την τηλεργασία.

 

Παρατηρήθηκε όμως ότι οι μικρές επιχειρήσεις ήταν 2 φορές πιθανότερο να προσλάβουν εργαζόμενους εξ αποστάσεως καθώς τους κοστίζει λιγότερο το να μην έχουν γραφεία, ηλεκτρικό και τόσο εξοπλισμό. Μάλιστα το 2015 η τηλεργασία εξασφάλισε στους εργοδότες συνολικά $44 δισεκατομμύρια.

 

Ψυχολογικά

 

Μια έρευνα  ψυχολόγων, του American Psychology Association, υποστηρίζει ότι όταν η τηλεργασία γίνεται σωστά, τότε μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, την δημιουργικότητα αλλά και το ηθικό ενός εργαζόμενου.

 

Για να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση της τηλεργασίας στην ψυχολογία μας, οι ψυχολόγοι πραγματοποιούν αρκετές έρευνες γύρω από τα πλεονεκτήματα, τα ελαττώματα αλλά και τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εφαρμόζεται. Επίσης, δείχνει να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος το αν μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά μια ομάδα που δουλεύει εξ αποστάσεως.

 

Στα θετικά της τηλεργασίας είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μέσα για να πας στη δουλειά σου, και μπορείς να ασχοληθείς με ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας πιο εύκολα. Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί για όλους. Κάποιοι αποσυντονίζονται όταν δεν βρίσκονται σε εταιρικό περιβάλλον και τους αποσπούν την προσοχή οικογενειακοί παράγοντες. Η οριοθέτηση δείχνει να είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς ανθρώπους και χρειάζεται να τεθούν ορατά όρια στο που ξεκινάει και που τελειώνει η δουλειά και οι οικογενειακές αρμοδιότητες.

 

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι κάνουν υπερωρίες και δουλεύουν παραπάνω από ότι στο γραφείο, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται. Όταν βρίσκονται στο σπίτι και όχι στο χώρο της εταιρείας, φαίνεται ότι η αίσθηση του χρόνου αλλάζει καθώς δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να γυρίσουν σπίτι όταν είναι ήδη σε αυτό.

 

Παρόλα αυτά, η αίσθηση ενός οικείου περιβάλλοντος για εργασία, όπως το σπίτι, τραβάει αρκετό κόσμο. Σε μια έρευνα για το εργασιακό περιβάλλον, που πραγματοποίησε η International Workspace Group, οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως δηλώνουν 24% πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί. Όπως επίσης το 76% θα ήταν διαθέσιμοι να μην αλλάξουν δουλειά αν μπορούσαν να δουλεύουν σε ελεύθερο ωράριο.

 

Πολιτισμικά

 

Αφού λοιπόν έχουμε δει ότι ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τηλεργασία για τους εργαζόμενους, και αφού αναλύσαμε τις ανησυχίες των εργοδοτών για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους στο μοντέλο της τηλεργασίας, αναπόφευκτα γεννιέται η εξής ερώτηση «η γεωγραφική τοποθεσία παίζει ρόλο;».

 

Όλες οι αγορές είναι διαφορετικές, κι αυτό γιατί εμείς σαν άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, άλλες θρησκείες, άλλες κουλτούρες, άλλες παραδόσεις, άλλοι κανόνες για ενδυμασία, άλλα φαγητά, άλλα πολιτεύματα, άλλος καιρός, άλλες πρώτες ύλες…η λίστα αυτή μπορεί να συνεχιστεί για ακόμη 10 γραμμές, όμως ένα είναι το μήνυμα είμαστε ίδιοι αλλά ταυτόχρονα και εντελώς διαφορετικοί. Παράγοντας που έκανε τις επιχειρήσεις να θέλει τους εργαζομένους να κατοικούν στο ίδιο μέρος αλλά να δουλεύουν και στον ίδιο χώρο.

 

Κάτω όμως από την συγκυρία του αόρατου εχθρού, COVID-19, ο σκοπός είναι κοινός και όλες οι διαφορές μπαίνουν στην άκρη. Όλες οι χώρες πλέον υιοθετούν το μοντέλο της τηλεργασίας και όλες οι επιχειρήσεις αρχίζουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται ότι οι υπάλληλοι τους δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στον χώρο της εταιρείας ή ακόμη και στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

 

 

Μην πολεμάς την αναπόφευκτή αλλαγή

 

Σε βάθος χρόνου, είναι πια εμφανές ότι το να πολεμάμε την αλλαγή μόνο κακό θα φέρει. Οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει, οι απαιτήσεις και οι επιλογές πλέον είναι πολλές, και η τεχνολογία καλπάζει. Επόμενο είναι, οι ανάγκες μας να αλλάζουν και να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες.

 

Το 99% δήλωσε ότι κάποια στιγμή στην καριέρα του θα ήθελε να δουλέψει για ένα διάστημα από το σπίτι. Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σε σχέση με το περσινό στην αντίστοιχη έρευνα. Η ζήτηση λοιπόν για τηλεργασία ανεβαίνει ραγδαία, ενώ οι επιχειρήσεις παλεύουν ακόμη για να το αποδεχτούν.

 

 

Αντί λοιπόν να αντιστεκόμαστε, ας καλωσορίσουμε αυτή την πολυπόθητη αλλαγή.

 

 

Πήγες:

 1. https://www.merchantsavvy.co.uk/remote-working-statistics/
 2. https://www.smallbizgenius.net/by-the-numbers/remote-work-statistics/#gref
 3. https://www.businessnewsdaily.com/8156-future-of-remote-work.html
 4. https://www.apa.org/monitor/2019/10/cover-remote-work
 5. https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2020/03/09/a-deep-dive-into-remote-work-for-our-future-of-work/#7dc9391e1843
 6. http://assets.regus.com/pdfs/iwg-workplace-survey/iwg-workplace-survey-2019.pdf

Leave a comment

Filtered HTML

 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.