Το διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα

Η εικόνα γνώριμη. Ένα παιδάκι τριγυρνάει με το κινητό στο χέρι και δείχνει ασταμάτητα στους φίλους του διάφορα αστεία βίντεο από το διαδίκτυο. Πιο κάτω μια κοπέλα ψάχνει μανιωδώς να αγοράσει online το φόρεμα που της άρεσε τόσο πολύ και λίγο πιο πέρα, ένας επιβλητικός κύριος, ενημερώνεται για τα νέα της ημέρας από το αγαπημένο του site.

Error 404! Αν για τους περισσότερους από εμάς όλα τα παραπάνω αποτελούν εικόνες καθημερινής πραγματικότητας, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις χώρες του κόσμου. Αν για παράδειγμα βρεθείς σε κάποια χώρα όπως η Τουρκία, τότε ίσως χρειαστεί να αφήσεις την ηλεκτρονική σου συσκευή στην άκρη και να απολαύσεις το τοπίο, αφού η διαδικτυακή λογοκρισία είναι η άλλη όψη της δική σου πραγματικότητας.

Οffline λοιπόν, καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, Offline, καθένας έχει το δικαίωμα να αναζητά και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες. Online όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Οι περιορισμοί στο διαδίκτυο, με βάση έρευνες που έχουν γίνει εφαρμόζονται  μόλις στο 30% του πληθυσμού ενώ τα ίσα «ηλεκτρονικά» δικαιώματα  δεν ισχύουν για όλους. Αν σας φαίνεται «φυσιολογικό» ή «ασήμαντο προσοχής» αυτό το ποσοστό, τότε να ενημερώσουμε ότι δεν είναι.

Εν έτει 2018, η ελευθερία δεν μπορεί να περιορίζεται σε offline & online περιπτώσεις αλλά να θεωρείται αυτονόητη σε κάθε περίπτωση. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν αποτελεί προνόμιο αλλά δικαίωμα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε κάθε γεωγραφικό πλάτος. Οι πολίτες του κόσμου, θα πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα στην περιήγηση τους στο διαδίκτυο μακριά από περιορισμούς και λογοκρισίες. Το διαδίκτυο, δεν αποτελεί «εχθρό» ή «φίλο» κανενός άλλωστε, αλλά εργαλείο διαφόρων χρήσεων. Το πως θα χρησιμοποιηθεί είναι ένα άλλο θέμα αλλά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή.

Θα είναι άραγε το επόμενο βήμα η άμεση εφαρμογή του από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα παραμείνει «στο ράφι»; Και αν εφαρμοστεί, θεωρείτε ότι οι άνθρωποι θα κερδίσουν την «ιντερνετική» τους ελευθερία ή θα γίνουν «αιχμάλωτοι» της ίδιας τους της επιθυμίας για την ελευθερία αυτή;

 

Inside info: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2012 το κείμενο του ψηφίσματος L13, για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο -με συναίνεση από τους εκπροσώπους χωρών που έχουν χαρακτηριστεί ακόμα και «υπό επιτήρηση» εχθροί του Διαδικτύου (μεταξύ των οποίων, Γαλλία, Τουρκία, Τυνησία και Αυστραλία).


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.