Όταν η τεχνολογία «συναντά» τον πολιτισμό

Πριν λίγες μέρες η θλιβερή είδηση της καταστροφής ενός ιστορικού κτιρίου, συγκλόνισε τους πολίτες όλου του κόσμου. Η εικόνα της Παναγίας των Παρισίων τυλιγμένη στις φλόγες έκανε όλους μας να αναρωτηθούμε αν θα ξαναέχουμε ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούμε αυτό το ξεχωριστό αξιοθέατο. Τί γίνεται όμως αν στην πραγματικότητα όχι μόνο μπορούμε να επαναφέρουμε στη ζωή χαμένα μνημεία αλλά και  ολόκληρους πολιτισμούς;

 

Αν αναρωτιέστε πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, η απάντηση είναι η απεικονιστική τεχνολογία ή αλλιώς τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Πώς μπορεί η απεικονιστική τεχνολογία να συνδράμει στην ταχύτερη και ακριβέστερη αποκατάσταση κτιρίων ;

 

Η «σωστική τεχνολογία» αναδύεται πλέον ταχύτατα ως κύριος παράγοντας στην αποκατάσταση κτιρίων και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας την ενσωματώνουν ολοένα και πληρέστερα στα σχέδια διαχείρισης καταστροφών. Διάφοροι τύποι τηλεπισκοπικών δεδομένων (αεροφωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες, SAR, LiDAR) και διαφορετικές τεχνικές εφαρμόζονται πλέον για την ανίχνευση και την αξιολόγηση κατασκευαστικών προβλημάτων, είτε αξιολογώντας τις αλλαγές με τη χρήση δεδομένων πριν και μετά από μία καταστροφή, είτε ερμηνεύοντας δεδομένα μετά από ένα συμβάν για την προκαταρκτική αξιολόγηση της κατάστασης.

 

 

Συνδυάζοντας την νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με την «παραδοσιακότερη» μέθοδο της φωτογράφισης, δημιουργούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα και με τη βοήθεια ενός συνόλου δεδομένων δημιουργούν  ολοένα και πληρέστερα την αρχική εικόνα των κατεστραμμένων κτιρίων.

 

Στον εικονικό κόσμο, η Νοτρ Νταμ έτυχε μίας και μοναδικής τρισδιάστατης απεικόνισης, την οποία σχεδίασε και πραγματοποίησε ο ιστορικός αρχιτέκτονας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vassar, Andrew Tallon.  

 

Αν η Παναγία των Παρισίων μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, ίσως σε μερικά χρόνια, με την βοήθεια της τεχνολογία, να μπορέσουμε να «αγγίξουμε» από κοντά την ίδια την Ιστορία.

 

 

 

 

 

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.