SDWAN, To WAN αλλάζει….

Πολλά άρθρα έχουν γραφεί σχετικά με τις τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της πληροφορικής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών, οι δυνατότητες που δίνει το cloud και γενικότερα η ανάγκη να καταστούν  οι οργανισμοί πιο ανταγωνιστικοί, διατηρώντας τα κόστη στο ελάχιστο δυνατόν, είναι παράγοντες που απασχολούν έντονα, τα σύγχρονα στελέχη Πληροφορικής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κοινός παρονομαστής για την επιτυχημένη σύνθεση όλων των ανωτέρω είναι το δίκτυο και ο τρόπος που αυτό λειτουργεί σε ένα οργανισμό. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την οποία το δίκτυο παρείχε τις υπηρεσίες του στους οργανισμούς βασιζόταν σε παραδοσιακούς δρομολογητές με τα απαραίτητα κυκλώματα (κατάλληλου πλήθους, τύπου & BW) για να μπορεί να φέρει εις πέρας τις ανάγκες διασύνδεσης του site που εξυπηρετούσε. Η πραγματικότητα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει είναι μεγάλο μέρος του BW των κυκλωμάτων αυτών να μένει αναξιοποίητο, η έλλειψη αυτοματισμού & η ανάγκη συνεχών χειροκίνητων  παρεμβάσεων στον εξοπλισμό ώστε το περιβάλλον να διατηρείται λειτουργικό κλπ. Αυτό το στατικό περιβάλλον, που έχρηζε συνεχών παρεμβάσεων των συναδέλφων μηχανικών πληροφορικής, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην σύγχρονη πραγματικότητα και στις απαιτήσεις που ένας οργανισμός καλείται  να αντιμετωπίσει.

Η τεχνολογία SDWAN έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει μέσω της ευφυΐας και των αυτοματισμών που μπορεί να υποστηρίξει. Πλέον όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές έχουν προσεγγίσει την συγκεκριμένη αγορά και έχουν ετοιμάσει  αξιόλογές λύσεις μέσω των οποίων ένα οργανισμός μπορεί να αποκτήσει επιχειρησιακό πλεονέκτημα μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά του έξοδα.

Η χρήση SDWAN τεχνολογίας επιτρέπει να έχεις πλήρες visibility των εφαρμογών ενός οργανισμού και των βασικότερων χαρακτηριστικών  των κυκλωμάτων (BW, latency, jitter κλπ). Επιτρέπει επίσης να θέσεις τις εταιρικές πολιτικές ανά τύπο εφαρμογής, με ένα δυναμικό τρόπο, ώστε στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των χαρακτηριστικών ενός κυκλώματος, το συγκεκριμένο traffic  να μπορεί να βγει από άλλο διαθέσιμο κύκλωμα που υποστηρίζει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Επιπλέον  οι cloud εφαρμογές & υπηρεσίες αναγνωρίζονται εύκολα και σύμφωνα με τα best practices, δρομολογούνται απευθείας από τα sites, όσο πιο κοντά στην πηγή, με αποτέλεσμα οι BW ανάγκες  για μισθωμένα κυκλώματα για σύνδεση με τα κεντρικά datacenter, να μειώνονται διαρκώς. Τα ανωτέρω, επιτρέπουν σε ένα οργανισμό, να μειώσει τα τηλεπικοινωνιακά του κόστη, χωρίς συμβιβασμό στην λειτουργία του.

Μεγάλο πλεονέκτημα  είναι ότι ο προγραμματισμός, η διαχείριση και το monitoring της υποδομής γίνεται από ένα κεντρικοποιημένο εργαλείο – το orchestration engine. Όλα γίνονται πιο εύκολα, κεντρικοποιημένα,  από μια οθόνη, με χρήση configuration templates & κατάλληλα dashboards. Το περιβάλλον γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμο καθώς με την χρήση templates υπάρχει συνέπεια στο configuration των sites και μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις τυχών ασυνέπειες και προβληματικά στοιχεία στο configuration μεταξύ sites.  Στην περίπτωση που απαιτηθεί προσθήκη νέου site, αποστέλλεται ο εξοπλισμός SDWAN και εφόσον συνδεθεί, ολοκληρώνεται το configuration από τα κεντρικά με χρήση κατάλληλων templates που έχουμε διαθέσιμα. Με τα dashboard και το end to end visibility που αυτά παρέχουν στην υποδομή, μπορείς εύκολα να δεις σε βάθος την υποδομή με ένα δομημένο τρόπο και να βρεις το πρόβλημα ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Οι ευκολίες στην διαχείριση επιτρέπουν σε ένα οργανισμό να διατηρήσει την ομαλή του λειτουργία, αλλά και να αξιοποιήσει τα ΙΤ στελέχη του με αποδοτικότερο τρόπο, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τεχνολογικά πλεονεκτήματα προς αξιοποίηση προς όφελος του business.

Καταλήγοντας είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρόκειται για σύγχρονη τεχνολογία που έχει δοκιμαστεί αρκετά από μεγάλους και απαιτητικούς οργανισμούς σε Ελλάδα & εξωτερικό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθερό  & αξιόπιστο περιβάλλον. Ένας οργανισμός αρκεί να εμπιστευτεί ένα Integrator με αντίστοιχη εμπειρία στην υλοποίηση αντίστοιχων έργων ώστε να γνωρίσει όλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα που μας παρέχει η  συγκεκριμένη τεχνολογία.


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.