Virtual Desktop Infrastructure – VDI

 

Όλοι γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού όπου μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν καθημερινά στο εργασιακό τοπίο, η εργασία από το σπίτι και τα υβριδικά οικοσυστήματα γίνονται πλέον καθημερινότητα.H ανάγκη για εργασία από πολλαπλά σημεία και η πρόσβαση στις υπηρεσίες, παράγει δυσκολίες στην διαχείριση των υψηλών απαιτήσεων ελέγχου και ασφάλειας της υποδομής που απαιτούνται για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας μιας επιχείρησης.

 

 Λόγω αυτών των προκλήσεων, όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαλεία που θα διευκολύνουν με ασφάλεια, τη διαχείριση αυτών των νέων απαιτήσεων, έχοντας πάντα και ως γνώμονα το κόστος αυτών. Το Virtual Desktop Infrastructure (VDI) μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις που δημιουργούνται.

 

Το Virtual Desktop Infrastructure (VDI) είναι η δημιουργία και διαχείριση εικονικών επιφανειών εργασίας αλλά και εφαρμογών που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες εντός αλλά και εκτός γραφείου.

 

Το VDI μέσω της δημιουργίας μιας εικονικής υπολογιστικής υποδομής που γνωρίζουμε ως εικονικές μηχανές (Virtual Machines γνωστά ως VMs), επιτρέπει στους οργανισμούς να εκτελούν πολλαπλές εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα σε έναν ή και περισσότερους φυσικούς διακομιστές (Servers). Κάθε Virtual Machine έχει την δυνατότητα να παρέχει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα θα είχε εγκατεστημένο ένας κλασικός επιτραπέζιος υπολογιστής (όπως Windows, Redhat κλπ.).

 

Δύναται να συνυπάρξουν πολλαπλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα ή ακόμα και ίδια λειτουργικά συστήματα με διαφοροποιήσεις στις εφαρμογές ή τους πόρους που το κάθε VM διαθέτει. Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές της υποδομής, να παρέχουν πολύ γρήγορα και στις περισσότερες περιπτώσεις με σχεδόν μηδενικό downtime στον τελικό χρήστη ένα περιβάλλον που θα καλύψει την όποια ανάγκη προκύψει. Όλες οι ενέργειες μπορούν να γίνονται από τον διαχειριστή χωρίς να επηρεάζει τo VM του χρήστη (Patching, Software Installation κλπ.), και με ένα απλό Reboot ο τελικός χρήστης να συνδεθεί στην νέα μηχανή που θα του αποδοθεί.

 

Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα μιας ασφαλούς σύνδεσης στις εικονικές επιφάνειες εργασίας, όπως για παράδειγμα τα Microsoft Windows ή και σε μεμονωμένες εφαρμογές όπως ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα, μέσω οποιασδήποτε συσκευής και ανεξάρτητα της τοποθεσίας τους. Η δυνατότητα πρόσβασης στις εταιρικές εφαρμογές από οπουδήποτε με ένα ασφαλή τρόπο δεν είναι μόνο χρήσιμο, αλλά επιτρέπει να "φέρετε τις δικές σας συσκευές" (Bring your own Device) όπως Laptop, tablets ακόμα και μικρότερης ισχύος καθώς όλο το “βάρος” των εργασιών σας το επωμίζεται το VM που έχετε συνδεθεί.

 

Τα οφέλη όπως κάποιος μπορεί να αντιληφθεί από τα παραπάνω είναι πολλά αλλά θα επισημάνουμε τα κατά την γνώμη μας σημαντικότερα που κάνουν την διαφορά.

 

 • Ασφάλεια

Το VDI βοηθά τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν την πλήρη εμπιστευτικότητα τους, καθώς όλες οι εφαρμογές και τα δεδομένα βρίσκονται στην κεντρική υποδομή και όχι στην συσκευή του χρήστη. Έτσι εάν μια συσκευή κλαπεί ή καταστραφεί, η δυνατότητα σύνδεσης αυτής της συσκευής μπορεί να τερματιστεί για την προστασία των δεδομένων των επιχειρήσεων.

 

 • Προσβασιμότητα

Το VDI επιτρέπει στους τελικούς χρήστες όπως αναφέραμε να «φέρουν τη δική τους συσκευή» (BYOD) και να αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία και τις εφαρμογές από οποιαδήποτε τοποθεσία. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί έναν ψηφιακό χώρο εργασίας, παρέχοντας μια καλύτερη εμπειρία χρήστη και διευκολύνοντας σημαντικά την εργασία από το σπίτι.

 

 • Απλοποιημένη και Κεντρική Διαχείριση

Οι διαχειριστές έχουν την δυνατότητα να ενημερώνουν και να τροποποιούν όλες τις εικονικές επιφάνειες εργασίας, καθώς και τις εφαρμογές, ταυτόχρονα αλλά και να διαχειρίζονται το ποιος και με ποιο τρόπο θα έχει πρόσβαση σε αυτές. Κάτι που δίνει μεγάλη ευχέρεια στο πως θα γίνει η όποια ενέργεια που παραδοσιακά θα απαιτούσε μεγάλο Downtime και ρίσκο.

 

 • Μείωση του κόστους

Ο λόγος που το VDI δημιουργεί μεγάλη αποδοτικότητα κόστους είναι αρκετά προφανής. Το VDI εξοικονομεί κόστος βελτιώνοντας την ποιότητα της εργασίας και των υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ενέργεια και το χρόνο που απαιτείται στην καθημερινότητα. Επίσης, οι συσκευές των τελικών χρηστών VDI είναι οικονομικές, ενώ το σχετικό υλικό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από έναν τυπικό υπολογιστή και κοστίζει λιγότερο. Ο συγκεντρωτισμός υπηρεσιών μειώνει το τεράστιο κόστος που προκύπτει από έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό μεμονωμένων αδειών χρήσης σε ένα κλασικό μοντέλο.

 

 • Δυνατότητα άμεσης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Το VDI διαθέτει πρόνοια για την ασφάλεια δεδομένων και δυνατότητες άμεσης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Είναι κοινή πρακτική σε εταιρείες που εκτελούν συστήματα κρίσιμης σημασίας σε VDI να υπάρχουν δύο ξεχωριστά Data Centers. Το ένα χρησιμεύει ως “Primary” ενώ το άλλο ως “Disaster Recovery”. Εάν για οποιονδήποτε λόγο το “Primary” site δεν μπορεί να παρέχει την υπηρεσία στους τελικούς χρήστες, οι διαχειριστές έχουν την δυνατότητα από τα αντίγραφα που υπάρχουν στο “Disaster Recovery” site να δώσουν άμεσα όλες τις υπηρεσίες και να εξασφαλίσουν το Business continuity μέχρι να αποκατασταθεί η κατάσταση στο “Primary” site. 

 

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.