WiFi 6- Η νέα εποχή των δικτύων

 

 

 Τους τελευταίους μήνες, το Wi-Fi 6 ακούγεται όλο και συχνότερα σε συζητήσεις, παρουσιάσεις κλπ.

 

 Τι είναι όμως αυτό το νέο ασύρματο τοπικό δίκτυο (Wireless Local Area Network - WLAN ή Wireless Fidelity Wi-Fi) που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες (RF) προκειμένου να μεταδώσει και να λάβει δεδομένα μέσω του «αέρα»;

 

 Ποιες οι βασικές του διαφορές με το Wi-Fi 5;

 

 To Wi-Fi 6 είναι η νεότερη έκδοση του Wi-Fi, βασίζεται στο πρότυπο IEEE 802.11 ax και παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία Wi-Fi. Συνοδεύεται από μια νέα σύμβαση ονομασίας που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να κατανοούν πιο εύκολα τον τύπο των συσκευών που χρησιμοποιούν.

 

 

 

 

Το όνομα γενιάς Wi-Fi συνδέεται με το πρότυπο IEEE που υποστηρίζουν.

 

 

 

 Οι διάφορες γενιές τεχνολογίας Wi-Fi προσδιορίζουν τις συσκευές αλλά και τα λογισμικά που υποστηρίζουν διαφορετικούς τύπους Wi-Fi. Αυτό έχει ως στόχο να διευκολύνει τον κοινό  χρήστη του Wi-Fi να κατανοήσει τις δυνατότητες των συσκευών και του λογισμικού του και να κάνει πιο στοχευμένες επιλογές σχετικά με τις αναβαθμίσεις και τις αγορές εξοπλισμού.

 

 Άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε πλέον συσκευές που φαίνεται να υποστηρίζουν το Wi-Fi 6 και όχι το πρότυπο 802.11 ax.  Επίσης, θα χρειαστεί να ψάξουμε για συσκευές που έχουν περάσει τη διαδικασία πιστοποίησης της Wi-Fi Alliance που φέρουν τώρα την ένδειξη "Wi-Fi 6 Certified". 

 

 Η «Συμμαχία» Wi-Fi συνιστά σε όλους τους κατασκευαστές υλικού και λογισμικού, να υιοθετήσουν τις συμβάσεις επισήμανσης για να τυποποιήσουν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους καταναλωτές και να παρέχουν κοινά standards.

 

 

Τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6

 

Το Wi-Fi 6 δεν είναι μόνο μια καινούργια ονομασία. Είναι ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο με πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν πολύ χρήσιμο για όλους στους ασύρματους χρήστες παγκοσμίως.

 

 

 

Ποια είναι όμως αυτά τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Wi-Fi 6;

 

1. Μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων

 

Κάθε γενιά Wi-Fi  δίνει όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και φυσικά το Wi-Fi 6 δεν αποτελεί την εξαίρεση.

 

Θεωρητικά η ταχύτητα του Wi-Fi 6 είναι 10Gbps. Επιτυγχάνει αυτή την αύξηση της ταχύτητας συνδυάζοντας τις ζώνες φάσματος 2.4 GHx και 5GHz και χρησιμοποιώντας τεχνολογία MU-MIMO τόσο για μεταφορές δεδομένων ανερχόμενης ζεύξης όσο και για κατερχόμενες συνδέσεις.

 

Η αποτελεσματικότερη κωδικοποίηση δεδομένων οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση. Τα πιο ισχυρά τσιπ που χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση σημάτων επιτρέπουν τη μεταφορά περισσότερων δεδομένων από τα ίδια ραδιοκύματα.

 

 

 

Μια ενιαία συσκευή μπορεί να επιτύχει έως και 40% ταχύτερη μεταφορά δεδομένων όταν χρησιμοποιεί Wi-Fi 6 έναντι Wi-Fi 5.

 

 

Ακόμη και τα δίκτυα 2.4 GHz θα βιώσουν αυξημένες ταχύτητες όταν χρησιμοποιούν δρομολογητή Wi-Fi 6.

 

 

 

2. Αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

 

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει το Wi-Fi 6, είναι η αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας που απολαμβάνουν οι συσκευές που έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi-Fi 6.

 

Αυτή η βελτίωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον μέσο χρήστη και μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ενεργοποίηση συσκευών χαμηλής ισχύος που περιλαμβάνουν το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) για να κάνουν χρήση της Επικοινωνίας Wi-Fi.

 

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας επεκτείνεται μέσω ενός γνωστού χαρακτηριστικού, Target Wake Time (TWT). Το TWT επιτρέπει στο σημείο πρόσβασης Wi-Fi να επικοινωνεί με τη συσκευή σας για να του πει πότε ακριβώς να το ενεργοποιήσει το Wi-Fi του και πότε να το απενεργοποιήσει.

 

 

 

Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς η συσκευή σας θα περάσει περισσότερο χρόνο σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας από ότι με προηγούμενες εφαρμογές Wi-Fi.

 

 

 

3. Καλύτερη απόδοση σε ρυθμίσεις συμφόρησης

 

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η απόδοση Wi-Fi μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, είναι όταν χρησιμοποιείται σε πολυσύχναστες περιοχές όπου υπάρχει ανταγωνισμός για το σήμα. Το Wi-Fi 6 χρησιμοποιεί μια σειρά νέων τεχνολογιών για να αυξήσει τη χρησιμότητα του Wi-Fi ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα της συμφόρησης του δικτύου.

 

Ένας τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό είναι με μια τεχνολογία γνωστή ως ορθογώνια διαίρεση συχνότητας πολλαπλής πρόσβασης (OFDMA). Αυτό επιτρέπει σε ένα ασύρματο κανάλι να χωριστεί σε έναν αριθμό υπο-καναλιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά δεδομένων για μια διαφορετική συσκευή. Εν συνεχεία, αυτό επιτρέπει σε ένα μόνο σημείο πρόσβασης να επικοινωνεί ταυτόχρονα με περισσότερες συσκευές.

 

Οι βελτιώσεις στις δυνατότητες πολλαπλής εισόδου/πολλαπλής εξόδου (MIMO) επιτρέπουν τώρα σε έναν δρομολογητή με πολλαπλές κεραίες να στέλνει και να λαμβάνει μεταδόσεις δεδομένων από πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα. Στο Wi-Fi 5, μπορεί να στείλει μόνο, αλλά δεν λαμβάνει πολλαπλά σήματα ταυτόχρονα. Αυτό φυσικά θα οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση σε καταστάσεις όπου πολλοί χρήστες προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

 

 

 

Οι βελτιώσεις στο beamforming αποτελούν επίσης μέρος του προτύπου Wi-Fi 6. Το Beamforming εστιάζει σε ένα ισχυρότερο σήμα προς την κατεύθυνση των συνδεδεμένων συσκευών, αντί για να εκπέμπει στο ίδιο επίπεδο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο δρομολογητής προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τα σήματα που στέλνει σε μια συγκεκριμένη συσκευή.

 

 

Αυτοί λοιπόν είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το WiFi 6 ανακουφίζει τα προβλήματα πρόσβασης στο WiFi σε περιπτώσεις συμφόρησης, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις ή χώρους διασκέδασης.

 

Το WiFi 6, υπόσχεται να κάνει τη σύνδεση με ασύρματα δίκτυα πιο αποτελεσματική ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Δεν μένει λοιπόν παρά να το δοκιμάσουμε.

 

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.