Cloud Computing: Τα υπερ & τα κατά

Cloud. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι  το cloud  είναι ένα γνήσιο «τέκνο» της ψηφιακής εποχής. Ένας από τους πλέον «πολυφορεμένους» τεχνολογικούς όρους της εποχής  και ταυτόχρονα, μία τεχνολογία ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση την Τεχνολογία.

 

Το cloud, είναι μία ολόκληρη τεχνολογία, μία τάση βάσει της οποίας η αποθήκευση των δεδομένων δεν γίνεται τοπικά αλλά διαδικτυακά. Αντί να έχουμε δηλαδή τα δεδομένα μας σε έναν σκληρό δίσκο ή ένα USB, τα αποθηκεύουμε σε έναν server κάπου online. Τη δυνατότητα αυτή, μας την προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες που διαθέτουν την υποδομή, την τεχνογνωσία. Αποθηκεύοντας τα δεδομένα μας κάπου κεντρικά, αποκτούμε αυτόματα το πλεονέκτημα πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από παντού, ανεξάρτητα τι συσκευή χρησιμοποιούμε.

 

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του cloud ?

 

Το κύριο πλεονέκτημα του cloud είναι ότι δίνει την δυνατότητα απαλλαγής από τα φυσικά μέσα. Με τον τρόπο αυτό, μας δίνεται η ευκαιρία  να εργαστούμε από οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε χωρίς να χρειάζεται να έχουμε μαζί μας κάποιο αποθηκευτικό μέσο (σ.σ usb). Αρκεί μια σύνδεση στο Ιντερνετ και τα δεδομένα είναι πάντα κοντά μας. Ένα ακόμα θετικό, είναι πως δεν υπάρχει ο φόβος απώλειας ή καταστροφής των δεδομένων, σε αντίθεση με τους φυσικούς δίσκους, όπου τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε ένα μέρος, στο cloud είναι αποθηκευμένα ταυτόχρονα σε πολλούς server. Το περιβάλλον παίρνει και αυτό ένα μερίδιο, αφού το cloud έχει οικολογικό χαρακτήρα (green cloud) , χρησιμοποιώντας μόνο την ενέργεια που χρειάζεστε κάθε φορά.

 

Όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων στο cloud, οι γνώμες διίστανται. Κάποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το ασφαλέστερο μέσο αποθήκευσης ενώ άλλες έχουν ακόμα τις επιφυλάξεις τους.

 

Στην πραγματικότητα, η αποθήκευση στο Cloud πέρα από τις δυνατότητες αρχειοθέτησης και εύκολης αναζήτησης που δίνει, επιτρέπει να νιώθουμε ασφαλείς χάρη σε αυτοματοποιημένες και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες backup, φτάνει όμως αυτό; Το cloud computing ενέχει μεγάλα ρίσκα ασφαλείας λόγω της ίδιας του της φύσης. Τα δεδομένα και οι εφαρμογές μιας εταιρίας φιλοξενούνται από παρόχους υπηρεσιών cloud, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε πολλών ειδών κινδύνους, όπως για παράδειγμα της έκθεσης ή της απώλειας ευαίσθητων δεδομένων.

 

Ακόμα ένα ερώτημα τίθεται και για το κόστος αποθήκευσης στο cloud. H υπηρεσία cloud, μπορεί να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους λόγω του ότι δεν χρειάζεται τόσος εξοπλισμός, ωστόσο το «ανέβασμα» και το «κατέβασμα» των δεδομένων μπορεί να κοστίσει πολύ πιο ακριβά από όσο νομίζουμε! Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός πως σε περίπτωση μη καταβολής πληρωμής της υπηρεσίας, περιορίζεται ή αποκλείεται εντελώς η πρόσβαση στα δεδομένα μας.

 

Πολλές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν πως το τελευταία χρόνια το επιχειρείν «πετάει στα σύννεφα». Οι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν ότι το cloud θα αποτελέσει το μέλλον της επιχειρηματικής τεχνολογίας, για την ακρίβεια μάλιστα το λαμπρό μέλλον της, προσφέροντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, όταν κάποιος επιλέγει την εφαρμογή μιας cloud αρχιτεκτονικής θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως εξαιτίας των απαιτήσεων που διαφοροποιούνται, προκύπτουν και κάποια επιπρόσθετα κόστη.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες, την ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη και συνυπολογίζοντας τα επιπρόσθετα κόστη, θα επιλέγατε cloud based υπηρεσίες για την επιχείρηση σας ή όχι;

 

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.