Netweek interview Dec 2020

Netweek interview Dec 2020

 

Από το Υ2Κ bug στην «Εθνική
Βιοµηχανία Τεχνολογίας»

 

Από την ξέφρενη άνοδο -και πτώση- των χρηµατιστηρίων, έως τον

εν εξελίξει ψηφιακό µετασχηµατισµό της Ελλάδας, µεσολαβούν 20

συναρπαστικά έτη. ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΦΝΗ, ΠΡOΕΔΡΟΣ, COSMOS BUSINESS SYSTEMS

 

Το τέλος του 1999 και η αυγή του 2000 ξεκινούσε με το «άγχος» του «προβλήματος του 2000 ( Υ2Κ problem/ bug ) ! Το μεγάλο challenge της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας ήταν να λειτουργήσουν οι υπάρχοντες υπολογιστές και κυρίως τα παλιά Mainframes την 1/1/2000 αναγνωρίζοντας την νέα ημερομηνία της χιλιετίας και όχι την 1/1/1900 …Trends όπως το Internet και τα Portals (που οδήγησαν μετά στο .Com bubble) ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Παράλληλα η ξέφρενη άνοδος των Χρηματιστηρίων παγκοσμίως και στην Ελλάδα φυσικά, δημιουργούσαν μια ευφορία παράλληλα με την ρευστότητα για την δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων και σχεδίων ανάπτυξης στην ψηφιακή τεχνολογία και τις επικοινωνίες. Στις αρχές των 00 υπήρξε μια τομή στην κρατική αντιμετώπιση της τεχνολογίας με την ίδρυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας ( ΚτΠ ΑΕ) , την συγκρότηση των πρώτων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του ψηφιακού υπόβαθρου της χώρας μέσω του Γ ΚΠΣ και των 2 κύκλων ΕΣΠΑ  ( ψηφιακή σύγκλιση) και στις αρχές της δεκαετίας του 10 , του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Σε διεθνές επίπεδο η  20ετία που ξεκίνησε με την προοπτική του internet, συνεχίστηκε με την εξάπλωση των ευρυζωνικών συνδέσεων  , την υλοποίηση του 3 και 4G στην κινητή τηλεφωνία και την ευρεία χρήση των έξυπνων συσκευών ( από τα πρώτα Ipods έως τα σημερινά Smart Devices)  , την δημιουργία της έννοιας των Social Media με πρώτο την Face Book  το 2004 /5 και εν συνεχεία με όλες τις γνωστές πλατφόρμες, την παρουσίαση του πρώτου tablet με εμπορική επιτυχία το Πάσχα του 2010 από τον ίδιο τον Steve Jobs , την επινόηση του Cloud Technology σαν επέκταση του virtualization, των Bitcoins παράλληλα με την τεχνολογία του Βlockchain, τα Business Analytics , την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ρομποτική,  την δημιουργία διεθνών πλατφορμών  όπως για παράδειγμα  η Netflix, η Airbnb και η Uber ,  αποτελεί αναμφίβολα την πλέον ταχύτερη μετεξέλιξη στην παγκόσμια ιστορία, της οικονομίας και εργασίας , της ψυχαγωγίας , της εκπαίδευσης , της ζωής των ανθρώπων γενικά και σε όλο τον πλανήτη.

 

Τo ΙΤ

Αν κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε ότι σφραγίστηκε στην 20ετία είναι η πλήρης διασύνδεση και ομογενοποίηση του Information Technology με τις Τηλεπικοινωνίες. Η μαζική και απρόσκοπτη λειτουργία της πληροφορικής είναι άμεσα συνυφασμένη με την δυνατότητα διασύνδεσης και της πρόσβασης σε υπολογιστική ισχύ , εφαρμογές και δεδομένα μέσω δικτυακών διατάξεων , ενσύρματων ή ασύρματων. Αυτή η σύγκλιση των δύο «κόσμων» θα καθορίσει πλήρως τις εξελίξεις στα χρόνια που έρχονται (Ας φανταστούμε τι αξία θα έχει ένα σύστημα πληρωμών από το τηλέφωνο, χωρίς δίκτυο…)

 

Και το Netweek

Η εμφάνιση του Net Fax και του Net Week στις αρχές της 20ετίας ( στην αρχή πλην του εντύπου υπήρχε και η αποστολή μέσω fax (!) πριν το email ) επανακαθόρισε την αγορά των media τεχνολογίας , αν μάλιστα θυμηθούμε ότι οι έντυποι τίτλοι που κυκλοφορούσαν τότε δεν υπάρχουν πλέον ( RAM , Computer για Όλους, PC Magazine κλπ) και έπιασε την ανάγκη της αγοράς των επιχειρήσεων και των οργανισμών για άμεση πληροφόρηση και την ανάδειξη θεμάτων επικαιρότητας  με σύντομο και εστιασμένο ( focused) περιεχόμενο. Για τον λόγο αυτό το Netweek έχει κατακτήσει την αναγνωσιμότητα , την αξιοπιστία και την διεισδυτικότητα σε μια πολύ δύσκολη εμπορικά αγορά .

 

 

Το μέλλον

Πέραν των διεθνών trends σήμερα ανοίγεται ένας νέος πολύ φιλόδοξος δρόμος, αυτός του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας λόγω αφ΄ενός της πολιτικής που έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και της επιτάχυνσης που προκάλεσε πανδημία σε συνδυασμό με τα κονδύλια από την ΕΕ. Ήδη τα προγράμματα που έχουν ενταχθεί, δημιουργούν μια ευκαιρία για την Εθνική Βιομηχανία Τεχνολογίας ( ΙΤ and Telecom), πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδων θέσεων εργασίας , που δεν μπορούμε να καλύψουμε με τους υπάρχοντες επιστήμονες και τεχνικούς. Και μάλιστα η ευκαιρία δεν περιορίζεται στην μεταπώληση , αλλά στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην χώρα. Στο ερώτημα λοιπόν της συμβουλής στα νεότερα στελέχη, θα έλεγα απερίφραστα ότι οι τομείς λογισμικού, ασφάλειας συστημάτων και των δικτύων είναι οι κλάδοι που θα ανταμείψουν όσους επενδύσουν σε αυτούς. Και μάλιστα πλουσιοπάροχα! NW

 

 

 

 

 

 

 

 

ΨΗΦΙΑΚH ΚΟΣΜΟΓΟΝIΑ!

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΦΝΗ, ΠΡOΕΔΡΟΥ, COSMOS BUSINESS SYSTEMS

 

 

 

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα ο οδικός χάρτης για την επόμενη 5ετία,   η πολυαναμενόμενη «Βίβλος της Ψηφιακής Στρατηγικής».

 

Τα δεδομένα είναι γνωστά : Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση του δείκτη DESI  (European Commission -The Digital Economy and Society Index )  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( μπροστά από την Βουλγαρία και πίσω από την Ρουμανία) , ενός δείκτη που απεικονίζει την ψηφιακή ωριμότητα της κάθε χώρας της Ευρώπης των 28 χωρών.

 

Ο δείκτης «μετράει» την συνδεσιμότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο , την χρήση των υπηρεσιών μέσω Internet, την βαθμό ολοκλήρωσης των ψηφιακών τεχνολογιών και τον όγκο των παρεχομένων  δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών.

 

Μέσα από αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό, η Χώρα θα αποκτήσει επιτέλους ένα ψηφιακό αποτύπωμα , που θα την οδηγήσει όχι μόνο στο ανέβει θέσεις στην κατάταξη, αλλά στο να μεταβληθεί ριζικά κάθε δραστηριότητα και δομή της καθημερινότητας των Ελλήνων!

 

Με προϋπολογισμό που κυμαίνεται από 4 έως 8 δις , και μάλιστα εμπροσθοβαρώς κατανεμημένα για συμβασιοποίηση έως το 2023, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ψηφιακή «καταιγίδα» έργων , που αν και εφ΄ όσον ολοκληρωθούν , θα μιλάμε για μια άλλη Χώρα ! Θα έχουμε μια Ψηφιακή Κοσμογονία! Και μάλιστα με λεφτά του ταμείου ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΣΠΑ). Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα . Στην καλύτερη περίοδο από πλευράς απορροφήσεων , στην λήξη του ΕΣΠΑ 2007-2013 /15 , το κράτος υλοποίησε έργα περί το 1 δις € σε 9 χρόνια… Τώρα καλείται να προκηρύξει , κατακυρώσει και συμβασιοποιήσει και υλοποιήσει έργα 8 φορές μεγαλύτερης αξίας, στον μισό χρόνο!

 

Από την άλλη πλευρά με δεδομένο ότι τα έργα είναι μεγάλης προστιθέμενης αξίας , λογισμικού και επικοινωνιών και λιγότερο εξοπλισμού, οι απαιτήσεις σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σε οικονομικούς πόρους είναι τεράστιες. Ακόμα και για να συνταχθούν οι προσφορές!

 

 

Η επερχόμενη νέα πραγματικότητα θα απαιτήσει την δημιουργία νέων σχημάτων και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του χώρου.

 

Θα χρειαστεί όμως και πλήρη επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου του Ν.4412, της δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου για την έγκαιρη και ορθή και αξιοκρατική σύνταξη προκηρύξεων που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον ,  την διαφάνεια , τον ανταγωνισμό και την αντικειμενική αξιολόγηση  ( χωρίς εσκεμμένους αποκλεισμούς)  και τέλος την παρακολούθηση της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων από πλευράς επιτροπών εντός σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων , ώστε να μειώσουμε τον χρόνο που μεσολαβεί από την  προκήρυξη μέχρι την κατακύρωση από τις 530 ημέρες που είναι σήμερα , σε λιγότερες από 180.  

 

Στην Cosmos προετοιμαζόμαστε στο να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή πρόκληση με την αύξηση των υποδομών μας , την πρόσληψη και εκπαίδευση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού ( μηχανικοί ΗΥ , developers και Consultants ) και την ενίσχυση της θυγατρικής μας της Cosmos Consulting η οποία ασχολείται αμιγώς με την παραγωγή λογισμικού και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Cloud . Όμως επειδή η πρόκληση είναι τεράστια πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από συμμαχίες με  συμπληρωματικές επιχειρήσεις και επιστήμονες , θα μπορέσει η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα σε συνεργασία με το κράτος , να φέρει σε πέρας αυτόν τον μεγάλο Εθνικό Στόχο: του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας και της δημιουργίας διεθνούς βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας! Ίδωμεν !