Smart Hotels: Ταξίδι στο…παρόν! | CBS


Smart Hotels: Ταξίδι στο…παρόν!

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τα λεγόμενα «Smart Hotels». Είναι η νέα τάση που εξαπλώνεται σιγά σιγά σε όλο το κόσμο και δείχνει να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που επιλέγουν ξενοδοχεία τελευταίας τεχνολογίας.

 

Γιατί όμως κάποιος να επενδύσει στο ξενοδοχείο του και να το μετατρέψει σε smart hotel; Ποια είναι τα θετικά στοιχεία που θα πείσουν έναν ξενοδόχο ώστε να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή;

 

 

Τι είναι τα Smart Hotels;

 

Τα «έξυπνα ξενοδοχεία» χρησιμοποιούν συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, οι οποίες επικοινωνούν ή να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, το λεγόμενο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Οι χρήστες με τη σειρά τους έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν πολλές συσκευές από ένα μόνο σημείο ελέγχου, όπως ένα τηλεχειριστήριο, έξυπνο τηλέφωνο, tablet ή έξυπνο ηχείο. Τα κτίρια δεν είναι φορτωμένα με βαρύ στολισμό και εκκεντρικά έπιπλα, διατηρούν απλό και λειτουργικό στιλ κάτι που πρωτολάνσαρε η Αpple σε τεχνολογικό επίπεδο.

 

H τεχνολογία που έχουν αυτά τα ξενοδοχεία, ωφελεί τόσο τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων όσο και τους επισκέπτες. Μαζί με τα κέρδη της επιχείρησης, βελτιώνεται και η εμπειρία των πελατών.

 

 

 

Πλεονεκτήματα για τους ιδιοκτήτες και τους επισκέπτες των Smart Hotel

 

 

Βιώσιμα δωμάτια (για τους ιδιοκτήτες)

 

Στα έξυπνα ξενοδοχεία υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων μέσα στα δωμάτια, λόγω διαφόρων αυτοματισμών που υπάρχουν. Φωτεινό παράδειγμα είναι οι λάμπες που ρυθμίζουν την ένταση του φωτισμού αναλόγως το φυσικό φως μέσα στο δωμάτιο καθώς και η αυτόματη λειτουργία και απενεργοποίηση του φωτισμού από μέρα σε νύχτα. Επίσης, μια πιθανή προσθήκη αυτοματισμού θα μπορούσε να αφορά και το νερό. Να σταματάει η ροή όταν δεν ανιχνεύεται κίνηση και να συνεχίζει όταν εντοπίζεται κίνηση κάτω από το ντους ή τη βρύση.

 

Σκεφτείτε πόση εξοικονόμηση στην ενέργεια του πλανήτη θα μπορούσε να γίνει αν όλα τα ξενοδοχεία εντάξουν στα δωμάτια τους τέτοιου είδους τεχνολογίες.

 

 

Καλύτερη εξατομίκευση (για τους πελάτες)

 

Πολύ σημαντικό ρόλο στη εποχή μας έχει πάρει η εξατομίκευση. Στα Smart Hotel κάποιες από τις εξατομικεύσεις αφορούν τις τηλεοράσεις που μπορούν να ρυθμιστούν από απόσταση και να αναφέρονται στους επισκέπτες με το όνομά τους, όπως επίσης οι επισκέπτες μπορούν να ορίσουν συνθήκες εντός του δωματίου που επιθυμούν: το φωτισμό του δωματίου, τη θερμοκρασία, το φαγητό και το ποτό και γενικότερα να οργανώσουν το δωμάτιο όπως τους αρέσει, τη στιγμή που κάνουν check in.

 

 

Εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία (για τους πελάτες)

 

Η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες, με συσκευές όπως τα ηχεία Amazon Alexa, επιτρέπει στον επισκέπτη να χρησιμοποιεί τη φωνή του για να κάνει μια ερώτηση και στη συνέχεια να λαμβάνει απάντηση. Για παράδειγμα ένας πελάτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του ενός εστιατορίου μέσα από το κέντρο ελέγχου που συνδέεται με το σύστημα κρατήσεων του εστιατορίου του ξενοδοχείου, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα. Αυτό, κατευθείαν εξοικονομεί χρόνο από τον επισκέπτη και του δίνει την δυνατότητα για πρόσβαση άμεσα και σε πραγματικό χρόνο για ό,τι δραστηριότητα επιλέξει να κάνει.

 

 

 

Αποφάσεις βάσει των data (για τους ιδιοκτήτες)

 

Ένας λόγος για τον οποίο ορισμένοι επισκέπτες εξακολουθούν να διστάζουν να επισκεφθούν έξυπνα ξενοδοχεία είναι η ασφάλεια. Η Hospitality Technology σε μια πρόσφατη έρευνα της, αναφέρει ότι το 75% των Αμερικανών ανησυχεί για το πώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα ξενοδοχεία επηρεάζει το απόρρητό τους.

 

Ωστόσο, εφόσον τα ξενοδοχεία συμμορφώνονται με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, μπορούν να συλλέξουν μόνο ορισμένες πληροφορίες που λαμβάνονται από τους πελάτες. Τα μόνα στοιχεία που μπορούν να συλλεχθούν είναι τα βασικά δεδομένα χρήσης. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία μπορούν να μάθουν ποια είναι τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια ή ραδιοφωνικοί σταθμοί ωστόσο δεν καταγράφουν στο σύστημα τους τις ηχητικές εντολές ή από ποιον επισκέπτη προήλθαν.

 

 

Προληπτική συντήρηση και επισκευές (για τους ιδιοκτήτες & πελάτες)

 

Τόσο οι πελάτες όσο και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων μπορούν να επωφεληθούν από τη δυνατότητα που προσφέρει η προληπτική συντήρηση και επισκευές στα συστήματα και τις συσκευές.

 

Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα μπορεί να βλέπει πληροφορίες απόδοσης και επιχειρησιακά δεδομένα όπως και να εντοπίσει προβλήματα γρήγορα ή ακόμα και πριν συμβούν. Με αυτό το τρόπο, πολύ λιγότερα χρήματα θα χαθούν εξαιτίας των δωματίων που δεν λειτουργούν. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να μπορούσε η εκάστοτε συσκευή να επικοινωνεί απευθείας με το κέντρο ελέγχου για επισκευές και έτσι ο συντηρητής να ενημερώνεται από την ίδια τη συσκευή για το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται ο συνδετικός κρίκος-ο ανθρώπινος παράγοντας.

 

Έτσι, λιγότεροι επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν διαταραχές, και θα μπορούν να βιώσουν την υπόσχεση που δίνουν αυτά τα ξενοδοχεία – την απόλυτη τεχνολογική εμπειρία.

 

 


 

 

Στελέχη του παγκόσμιου κλάδου των ξενοδοχείων, πιστεύουν πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα διαφοροποιήσει κατά πολύ την ταξιδιωτική εμπειρία αλλά και την διαμονή. Big Data, ΑΙ και VR,  θεωρούνται οι πύρινες για την αλλαγή που θα επέλθει στον κλάδο του τουρισμού.

 

Μάλιστα εξηγούν, ότι ο επισκέπτης θα είναι συνδεδεμένος σε πραγματικό χρόνο με την πόλη που επισκέπτεται και θα είναι συνεχώς ενήμερος για οτιδήποτε συμβαίνει εκεί. Άλλωστε, τα περισσότερα έξυπνα ξενοδοχεία είναι συνδεδεμένα με ανοιχτές πλατφόρμες πληροφόρησης.

 

Ωστόσο, φαίνεται πως τα ξενοδοχεία θα χρειαστεί να διασφαλίσουν ότι η ποιότητα του δικτύου τους μπορεί να διατηρηθεί χωρίς μεταπτώσεις. Πολλοί επισκέπτες δηλώνουν ότι το αργό Διαδίκτυο θα καταστρέψει την εμπειρία που έχουν στο ξενοδοχείο και πιθανότατα θα τους επηρεάσει αρνητικά στην ιδέα των έξυπνων ξενοδοχείων.

 

Πολλοί επισκέπτες αναμένουν ότι το Διαδίκτυο ενός έξυπνου ξενοδοχείου θα είναι αρκετά ισχυρό για ροή βίντεο και υποστήριξη πολλαπλών συσκευών ανά δωμάτιο, για να υποστηρίξει τις προτιμήσεις ψυχαγωγίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες προσδοκίες των επισκεπτών δείχνουν ότι η δημιουργία μιας αίσθησης συνδεσιμότητας θα αξίζει το κόστος.