Internet Vs COVID-19 | CBS


Internet Vs COVID-19

Καθώς πλέον, καθημερινά, ανακοινώνεται και από μια νέα χώρα που μπαίνει σε καραντίνα- μερική ή ολική- η τεχνολογία για μια ακόμη φορά γίνεται σύμμαχος της ανθρωπότητας βοηθώντας στην συνέχιση της εργασίας αλλά και της διασκέδασης των ανθρώπων έστω και μέσα στο σπίτι. Η πρόσβαση μας στο internet αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση και έχει αρχίσει να εκτιμάται ως «κοινωνικό αγαθό».

 

Ωστόσο, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν το διαδίκτυο ήταν έτοιμο να αντέξει τόσους χρήστες παράλληλα;

 

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη νοσούν 250,650 άνθρωποι σε 183 χώρες, βάσει του online map που δημιούργησε η Microsoft https://www.bing.com/covid. Βάσει αυτών των αριθμών, καταλαβαίνουμε ότι η χρήση του internet δεν έχει ξαναγίνει παράλληλα πότε σε τέτοιο βαθμό.

 

Τα δίκτυα τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται πως έχουν υπερφορτωθεί, λόγω της μεγάλης χρήσης των υπηρεσιών διαδικτύου, που δε χρησιμοποιούνται μόνο για ψυχαγωγία ή επικοινωνία αλλά και για  τηλεργασία. Πολίτες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το μέσο, θα το χρησιμοποιήσουν «θέλοντας και μη» για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους ή και ως διέξοδο από την πλήξη τους. Φαίνεται λοιπόν πως η ζήτηση έχει εκτοξευθεί και αυξάνεται διαρκώς και ραγδαία.

 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνει έκλυση για "ψηφιακή αλληλεγγύη". Δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη επικοινωνήσει με τους παρόχους, για να κάνουν προσφορές σε μια πλατφόρμα, DigitalSolidarityGR. Αντίστοιχη ενέργεια έχει εφαρμοστεί και στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία.

 

Στη γειτονική χώρα, Ιταλία, η καραντίνα έχει ωθήσει μικρούς και μεγάλους στα βιντεοπαιχνίδια. Το πιο δημοφιλές (και δωρεάν) παιχνίδι της τελευταίας διετίας, το Fortnite, έχει λειτουργήσει σα μαγνήτης σε μεγάλη μερίδα του κοινού.

 

Ωστόσο, οι αυξημένες ώρες παιχνιδιού στο Fortnite φαίνεται να έχουν δυσκολέψει τα δίκτυα της Ιταλίας. Η Telecom Italian SpA αναφέρει πως η κίνηση στο internet έχει ανέβει κατά 70%, με βασικό παράγοντα το online gaming, από τη στιγμή που η Ιταλία μπήκε σε καραντίνα.

 

Φαίνεται όμως πως και η Αμερική δεν πάει πίσω. Στο Σιάτλ, που είναι μια από τις βαριά χτυπημένες πόλεις από τον κορωνοϊό  στην Αμερική, η χρήση του internet άρχισε να κλιμακώνεται από τις 30 Ιανουαρίου, αμέσως μόλις μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 

Η κίνηση στα IP δίκτυα έχει αυξηθεί κατά 40%, οι κλήσεις με χρήση των κινητών κατά 50% και η χρήση δεδομένων κατά 25%. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι έχει πολλαπλασιαστεί επί 5 φορές η κίνηση σε instant messaging tools  όπως το Whatsapp.

 

Οι πάροχοι internet βάζουν πραγματικά τα δυνατά τους, προκειμένου να λειτουργούν οι servers τους κανονικά. Για πόσο όμως ακόμα;

 

Για να δούμε όμως καλύτερα την κατάσταση. Για ένα τυπικό νοικοκυριό, με μια απλή σύνδεση στο internet, είναι αρκετά τα 30megabits το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, όταν όλη η οικογένεια στο σπίτι συνδέεται ταυτόχρονα σε ένα απλό Wi-Fi δίκτυο, τότε υπάρχει χαμηλή και αργή απόδοση.

 

Φαντάζεστε την καραντίνα χ-ω-ρ-ί-ς internet;

 

 

Το σενάριο να μείνουμε χωρίς internet, σε περίοδο καραντίνας, μοιάζει τουλάχιστον τρομακτικό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσίευσε 10 κανόνες για να μην κρασάρει το σύστημα όσο μένουμε σπίτια μας εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

1. Αποφεύγουμε, όσο το δυνατό, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις  09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα.

 

2. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μία τηλεφωνική κλήση προτιμάμε τα σταθερά δίκτυα αντί των κινητών.

 

3. Αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

 

4. Αποφεύγουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπολογιστή μας.

 

5. Αποφεύγουμε τις περιττές video κλήσεις, τόσο τις ώρες αιχμής όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες μη αιχμής.

 

6. Εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής–συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κλασικές βιντεοεφαρμογές.

 

7. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μόνο τα αρχεία που χρειαζόμαστε.

 

8. Διατηρούμε ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού τους, και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό.

 

9. Αν έχουμε παιδιά φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τη προσκόλλησή τους αποκλειστικά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στα κοινωνικά δίκτυα.

 

10. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

 

 

Πηγές:

1. https://www.vice.com/gr/article/939m97/o-dekalogos-gia-na-mhn-krasarei-to-internet-oso-menoyme-spiti

2. https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/koronoios-dorean-tilefono-internet-kai-sundromitiki-tileorasi-zita-apo-tous-paroxous-i-kubernisi/

3. https://www.enikos.gr/society/707595/koronoios-provlimata-sto-internet-stin-italia-logo-fortnite

4. https://uxdesign.cc/will-remote-work-and-schooling-break-the-internet-93e19e4281e7

5. https://www.theolivepress.es/spain-news/2020/03/15/fears-internet-and-social-media-could-collapse-in-spain-due-to-over-usage-during-coronavirus-lockdown-as-companies-ask-residents-to-ration-netflix-use/

6. https://www.ieidiseis.gr/texnologia/item/38400-koronoios-fortomena-ta-diktya-tilefonias-kai-internet-pos-tha-anteksei-to-systima

7. https://digitalsolidarity.gov.gr/ypiresies-kai-proionta/


Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.