Interview with Dimitris Dafnis | 50 Technology leaders | ΒΗΜΑ (The Sunday Edition) 28/7/2024 | CBS


Interview with Dimitris Dafnis | 50 Technology leaders | ΒΗΜΑ (The Sunday Edition) 28/7/2024

Interview with Dimitris Dafnis | 50 Technology leaders | ΒΗΜΑ (The Sunday Edition) 28/7/2024

  • By
  • 0

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΦΝΗΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, COSMOS GROUP

 

 

 

Πόσο επέδρασε η πανδημία Covid 19 στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας;

 

Δεν έχουν περάσει ούτε 2 χρόνια από την πλήρη επάνοδο στην «κανονικότητα» και ήδη έχουμε ξεχάσει την τεράστια, βίαιη αλλαγή που επέβαλε η πανδημία στην ζωή μας και μάλιστα στην ψηφιακή επανάσταση. Θα θυμόμαστε πάντα ότι μέσα σε 10 μέρες, το υποχρεωτικό lock down, οδήγησε να αλλάξουμε συνήθειες και λειτουργίες. Από τον τρόπο που επικοινωνούμε, τον τρόπο που σπουδάζουμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε…


Και μετά, την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Βίβλο της Ψηφιακής Πολιτικής που κατάρτησε η Κυβέρνηση και την εισροή περί των 10 δις για Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους. Χρήματα τα οποία αποτελούν, μαζί με τις δράσεις του ΕΣΠΑ και άλλες, τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής που συντελείται και θα εξελίσσεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας αυτής.


Είναι λοιπόν γεγονός ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, πρώτα απ΄ όλα της οπτικής γωνίας που οι πολίτες και οι κυβερνήσεις, αντιμετώπιζαν την τεχνολογία. Και πλέον δεν την βλέπουν σαν έξοδο ή αναγκαίο κακό, αλλά σαν επένδυση και σαν εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας. Είχαμε την τύχη να είμαστε εντός των αξόνων που χάραξε η νέα ψηφιακή στρατηγική. Τόσο στους τομείς υποδομών, όσο και στους τομείς της Ασφάλειας Συστημάτων, στην Ανάπτυξη Λογισμικού, στα δίκτυα μεγάλης κλίμακας, στις υπηρεσίες. Ακόμα και στον απαιτητικό τομέα της Ψηφιοποίησης. Και φυσικά αναπτύξαμε σύντομα μια νέα επιχειρηματική μονάδα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα ελληνικά και για τις ανάγκες του έργου του Εθνικού Τυπογραφείου, γεγονός που πλέον μας δίνει την δυνατότητα της επέκτασης των εφαρμογών μας σε όλους τους αντίστοιχους χώρους.

 

 

 

Ποιοι είναι όμως οι άξονες που γίνονται σήμερα οι επενδύσεις; Κατ’ αρχάς ψηφιοποιούνται οι μεγάλες βάσεις, το Κτηματολόγιο και οι Πολεοδομίες, τα δικαστήρια, τα νοσοκομεία, οι εφορείες και τα υπουργεία.


Σε λίγα χρόνια, η αναζήτηση ενός συμβολαίου ή μιας δικαστικής απόφασης θα είναι ζήτημα μερικών κλίκς. Με την χρήση ΑΙ, θα μπορούμε να έχουμε άμεση διάγνωση, βασισμένη στον Ιατρικό μας Φάκελο. Και θα έχουμε άμεση πρόσβαση στην οικοδομική άδεια για το σπίτι του παππού στο χωριό, μαζί με τα συμβόλαια.

Εκσυγχρονίζεται με υποδομές, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη, τα λιμάνια, τα τελωνεία και οι εφορείες. Τα υπουργεία και οι Δήμοι που γίνονται «έξυπνοι». Δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ψηφιακούς νομάδες σε όλη την χώρα από όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά με την ασφάλεια των δεδομένων και την επιχειρηματική συνέχεια, που
διασφαλίζει η Κυβερνοασφάλεια και η εφαρμογή οδηγιών GDPR και NSIS II.

Συμπερασματικά, η πανδημία συνετέλεσε όσο τίποτα άλλο, στην ψηφιακή μετατροπή και μετασχηματισμό της χώρας, και θα είναι στο χέρι μας, να συντηρήσουμε και επεκτείνουμε αυτήν ευκαιρία. Γιατί … συν Αθηνά και χείραν κίνει!

 

 

 

Η πανδημία συνετέλεσε όσο τίποτα άλλο στην ψηφιακή μετατροπή και μετασχηματισμό της χώρας, και θα είναι στο χέρι μας να συντηρήσουμε και επεκτείνουμε αυτήν ευκαιρία.
Γιατί…συν Αθηνά και χείραν κίνει!